🔥 DOPRODEJ! Veškeré nikotinové sáčky s obsahem nikotinu větším než 12mg/sáček se smějí prodávat pouze do 30.6.2024! Je čas si udělat zásobu! 😉

CO JE TO KRATOM A JAKÉ MÁ ÚČINKY?

Kratom: Co je to a jaké jsou jeho účinky?
Kratom je rostlina, která pochází z jihovýchodní Asie a jejíž listy se používají pro léčebné účely, ale také jako rekreační droga. Je známá svými stimulačními a analgetickými vlastnostmi, což z ní činí kontroverzní látku v mnoha zemích po celém světě.

Původ a Historie
Kratom, vědeckým názvem Mitragyna speciosa, je strom rostoucí především v Thajsku, Indonésii, Malajsii a dalších zemích jihovýchodní Asie. Místní obyvatelé tradičně využívali listy tohoto stromu k léčení různých zdravotních problémů, jako jsou bolesti, horečky, únavu nebo deprese.

Složení a účinky
Hlavní účinné látky obsažené v listech kratomu jsou mitragynin a 7-hydroxy-mitragynin. Tyto látky působí na opioidní receptory v mozku, což vysvětluje jak jeho analgetické účinky, tak i jeho schopnost vyvolat euforii a závislost.
Kratom má různé účinky v závislosti na dávce a barvě. V nižších dávkách působí spíše stimulačně a může zvýšit energii a povzbudit náladu. Naopak ve vyšších dávkách může působit spíše sedativně a zmírnit bolesti.

Jak se konzumuje kratom
Jde o prášek, jenž se se poté konzumuje s vodou, čajem či slazeným nápojem. Je ho možné zakoupit i v tabletách či v podobě tekutého extraktu. Úplnou novinkou na trhu jsou pak cigarety s obsahem kratomu. V závislosti barvě žilek na listu se pak liší svými účinky. Některé jsou určeny ke stimulaci (bílý), některé naopak pro relaxaci (červený). Nejde tak jen o užívané množství, ale i o to jaký druh zvolíte. Zelený, žlutý, hnědý a zlatý kratom jsou užívány jak pro mírné zvýšení energie, tak i zlepšení nálady.

Kontroverze a Legální Status
Přestože kratom má potenciál léčit různé zdravotní problémy, existují obavy ohledně jeho zneužití a vedlejších účinků. Některé studie naznačují, že dlouhodobé užívání kratomu může vést k závislosti a dalším zdravotním komplikacím, jako jsou například problémy s játry nebo psychické problémy.

Z tohoto důvodu mnoho zemí reguluje nebo zakazuje prodej a užívání kratomu. V některých zemích je kratom klasifikován jako ilegální droga, zatímco v jiných je povolen pouze za určitých podmínek nebo jako léčivo. Předávkovat se dá samozřejmě skoro vším, proto užívejte kratom maximálně 1-3x týdně a vyhnete se tak zdravotním neduhům a abstinenčním příznakům.

Závěr
Kratom je rostlina s dlouhou historií užívání v tradiční medicíně jihovýchodní Asie. I když má potenciál léčit různé zdravotní problémy, je důležité si být vědom možných rizik spojených s jeho užíváním, včetně možnosti závislosti a vedlejších účinků. Osoby uvažující o užívání kratomu by měly nejprve konzultovat svého lékaře a zvážit všechna možná rizika a výhody. Kupujte kratom jen od ověřených dodavatelů a nekonzumujte ho každý den!

Používáme ověření věku Adulto